Десетки близки, приятели и пловдивчани звънят в редакцията ни, за да изразят болката, разочарованието и гнева си от случилото се на бул. "Руски" в Пловдив преди 5 дни. Както и от случилото се по-късно в съдебната зала на Пловдивския окръжен съд, който пусна на свобода виновника за трагедията в няколко семейства - Любомир Трайков. 

Хората ни разказват за това как съпругът на Вили, младата майка, която загуби живота си в жестоката катастрофа, е съсипан. Как той не знае какво да обясни на детенцето си, което търси мама. Как Наско, който също загина и остави три деца сираци, е говорел в службата си само за тях. Как е живеел за тях. А вуйчото на 23-годишната Поли, чийто живот е на ръба и за чието оцеляване близките й вече са изгубили надежда, ни изпрати тази снимка. От нея ни гледа едно красиво младо момиче, "оценено" според него на 5000 лева от пловдивските съдии. Толкова се получава, като разделиш 15 000 лева на 3. Едното е гаранцията, която плати младият шофьор с аудито, другото са загубените човешки животи.

Вуйчото на Поли ни призова да пратим снимката на съдия Бозова и сем. Трайкови. Правим го по този начин. И ви предлагаме само малко от коментарите на хората, за да разберете какви са настроенията сред българите. Правим уговорката, че тези, които съдържат крайни оценки и цинични изрази, няма да ги публикуваме. И останалите са достатъчно красноречиви...

"Докога ще има наши и ваши? Мисля си - дали ако бях аз на мястото на шофьора, щяха да ме пуснат срещу 15000 лв. гаранция? ЕДВА ЛИ. Даже съм сигурен, че ще ми дадат максималната присъда, защото съм никой. Баща ми също е никой. Дано само не стане поредният потулен случай. Но уви, може би ще излязат с тезата, че има чисто съдебно минало, че му е за първи път и така нататък. Условна присъда или пробация. Според вас, хора, това ли заслужава човек, отнел живота на двама души, и трети, който бере душа в болницата в момента? Просто в България няма справедливост и никога не е имало."

"Да е помислил, като се е качвал пиян зад волана, или тате винаги е оправял кашите му. По-лошото е, че градът и не само е пълен с такива самоуверени хлапета, които се мислят за безнаказани".

"За този рецидивист на пътя по-справедливо е да бъде в затвора, да работи и изплаща обезщетението на пострадалото семейство! Той е отгледан и видно, че е осигурен, а кой ще даде сигурност на тези три деца. Как оцениха загубата на три живота за 15 000 лева?"

"Той вече е наказан до живот с най-тежкия съдник - съвестта..."

"Съвест??? Ако имаш съвест, би ли карал като джигит и то пиян???"

"Да убиеш човек от безотговорно поведение на пътя, не е като да счупиш на някой новия телефон и после да му се извиниш... И 10 черни ленти да си сложи и 100 свещи да запали, няма как да поправи стореното от самия него. Единственото, което може да направи, ако е достоен Човек (а той явно не е), е да се изправи като мъж и да си понесе наказанието и последствията. А ако баща му е достоен човек, ще поеме издръжката на осиротялите деца, докато си стъпят на краката - без да тръби навсякъде за това. Ето така биха постъпили достойни и благородни хора в такава ситуация."

"Няма омраза у хората. Има несъгласие с липсата на справедливост и с корумпираната жалка система, която допуска такива като Любомирчо да се подвизават на автомобили по пътищата. Щото ако беше някъде в нормална държава, още след първото нарушение, нямаше да припари до автомобил..."

"Господ гледа, прав си, дано и съдът гледа, а не да си затваря очите като съдия Станислава Бозева".

"Протест! Това не може да продължава така, сега е моментът да сме едини, да покажем, че тези 3 почернени семейства не са сами и не може 3 живота да струват 15 000 лева".

"При все стари нарушения, при все опасност да се укрие или да извърши ново престъпление, много ми е интересно да чуя доводите на честния и непредубеден съд, с които са го освободили... Просто все още не е убил правилните хора. Всички помним случая със съдия Куцкова в София, как всичко беше впрегнато да търси убийците. Въпрос на приоритети. Май Алеко не е само хижа на Витоша".

"Слушах интервюто с Корнелия тази сутрин. Тази жена има огромна сила на духа. Говори толкова възпитано, вътрешно гори от болка, но не го показа дори за миг. Тя не търси отмъщение, а помощ. Дано този случай да даде тласък на промяната на мисленето на младите хора. Всеки греши, но трябва да си поемаш вината. А дано, ама..."

"Просто този човек е обществена заплаха. Но за съжаление не е само той, много са такива по пътя, но тате е паралия и дори да му дадат максимална присъда, ще лежи макс една година и ще се прибере при мама и при тате".

"Нямаме държава не трябва да има прошка за такива хора, а те са много такива".

"Утре, когато младежът лети ниско над пътя и УБИЕ някой от родителите на приятелитв му, пак ли ще скандират така пламенно. И в какво са с него - и те летят така?! Живеем в държавата с най-много малоумници, некадърници и 'разбирачи' на глава от населението."

"Щом от това Любо да е на свобода зависи работата на 200 души в семейния бизнес, и бащата има 15 000 за гаранция, да поеме издръжката и на семействата, останали без баща и майка. Това е най-малкото, което може да направи... Може би Любо е добро момче, но отговорността за последиците от инцидента е негова."

TrafficNews.bg