Едно пловдивско семейство вчера е било на разходка в град Белово. "Най-запомнящата се разходка", както я определят пловдивчаните. Вместо да се порадват на хубавото време, те преживяха истински кошмар. "В неделя отровиха моето кученце, което беше почти на 9 месеца. И точно заради това, че в радиус от 30 км нямаше дежурен ветеринар (даже и човекът, който дойде, беше пак с много уговорки и чрез други познати), то си отиде...", ни написа Антоний Петров.

"Какво трябва да направим, ако ни отровят кучето, кучето, което го гледаш като твое дете, което го пазиш и обичаш повече от всичко на света? Какво трябва да направим? Пак ли трябва да си кажем това е нормално за България? Може ли в радиус от 30 км да няма дежурни ветеринари?"

Въпросите, които задава нашият читател, са пропити с много болка и гняв. Признаваме, че в подобни случаи се чувстваме колкото ядосани, толкова и безпомощни.

Ядосани на извергите, които по някакви необясними причини мразят животни и хвърлят отрова където им падне; на държавата, че така и не създаде т.нар. зоополиция, която най-после да се справи с престъпниците; на институциите и общините, че не са решили кардинално този проблем, а в същото време взимат такси и данъци; на ветеринарите, които през нощта не си вдигат телефоните, даже когато клиниките, в които работят, са обявени за денонощни...

Безпомощни сме, защото всичките ни писания по тези проблеми си остават глас в пустиня. Защото нито многобройните групи за защита на животните могат да се справят с престъпниците с отрова, нито на престъпното нехайство на държавата му се вижда краят.

Вчера един Американски стафордширски териер, докато е разхождан на повод, подчертаваме - на повод, е погълнал отрова, хвърлена на земята. Кученцето, което наскоро е участвало в състезание в Пловдив и е спечелило първо място за най-добро подрастващо куче и 4-то място за най-добро куче в цялата киноложка изложба, вече го няма. По една невероятна случайност се оказа, че същото куче е снимано от нашия фоторепортер на тази изложба - просто защото го е харесал.

"Моля ви, да не оставим нещата просто така. Искам да ви помоля за съдействие и да почне да се прави нещо по въпроса. Защото ми писна да си казваме, че това е нормално за България. Молбата ми е, ако може да напишем една статия за нашата "скъпа" ЗОО Полиция, нашите депутати, които ние ги избрахме, източиха малко пари от ЕС за "ЗОО Полоция" - такава съществува по документи, може би има един-двама в София, но това е всичко", ни написа съкрушеният стопанин на отровеното куче.

Какво да му отговорим? 

Че според действащото законодателство насилието и престъпленията със и над животни са престъпления? Това всеки нормален човек го знае. Че полицията би следвало да реагира на подобни сигнали и да действа? И това е повече от логично. За съжаление обаче се оказва, че се случва наистина само някъде. 

Спомняте ли си оная заповед на вътрешния министър през юли 2015 г, която задължаваше във всяко РПУ да има полицай, който да поема случаи с животни? Много ни е интересно колко разследващи полицаи се занимават със случаите на насилия над животни в Белово например? Нека нашият читател да подаде сигнал и да видим какви следствени действия ще бъдат предприети. 

Защото работеща Зоополиция в България просто няма. Ако някой някъде може да ни убеди в противното, ще бъдем само щастливи. Но не сме особени оптимисти...