Напрежението в Асеновград ескалира преди минути, предаде репортер на TrafficNews.bg

Протестиращите  тръгнаха на шествие към сградата на Общината, след което тръгнаха да щурмуват ромската махала в града. Тълпата се разбяга в различни посоки. Хората пробиха кордона от полицаи и жандармеристи. До момента двама души са задържани. Първоначално множеството беше спряно, но протестиращите се оказаха повече от полицаите.

Техни представители проведоха 10-минутен разговор с шефа на пловдивската полиция комисар Илков, който им разреши да продължат надолу мирно.  Голяма част от хората обаче хукнаха продължиха да тичат към махалата. Очаква се да бъдат спрени от друг кордон, който е на 2 километра от ромския квартал на Асеновград. Скандиранията в този час продължават. 

Двама души се врязаха в полицейския кордон и бяха отведени в районното управление. 

Протестиращите скандират едни от известните лозунги след размириците в Катуница „Няма да забравим, няма да простим”, "Българи, юнаци", "За България". Над 2000 души развяват националния флаг и пеят патриотични песни. Раздвижването на тълпата, която престоя около час пред паметник на Цар Иван Асен, активизира и полицейските части. 

Причина за тяхното недоволство е конфликтът между българи и роми, при който пострадаха и деца от местния клуб по гребане. До момента по случая са задържани 9 души.

За щастие до момента няма пострадали.

*ОБНОВЕНА към 22,18 часа

"В този час протестът приключи, постепенно хората се разотиват. Не се стигна до сериозно ескалиране на напрежението. На всички входове в махалата има полицейски екипи, които ще останат да дежурят цялата нощ", заяви преди минути директорът на полицията в Пловдив комисар Атанас Илков. 

Как премина протестът - вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: 

Близо 200 рокери се включиха за втора поредна вечер в мащабния протест. Протестиращите искат справедливо наказание за побойниците на децата и родителите от местния клуб по гребане.

Част от хората носят със себе си българския флаг.

Конфликтът започна на язовир „40-те извора“. Там деца от отбора по кану-каяк тренирали, когато между тях и други деца от ромски произход възниква скандал и започва замеряне с камъни. Двама от учениците и двама треньори са пострадали.

От там конфликтът се пренася пред спешното отделение в Асеновград, където родители на децата са били нападнати. Арестувани са 8 от нападателите. Срещу тях е повдигнато обвинение за хулиганство, извършено с особена дързост и цинизъм.

В същото време институциите взимат спешни мерки в Асеновград, които да тушират напрежението в града след мелетата между гребци и роми от последните дни. На организирана среща между граждани и кмета Емил Караиванов, дойдоха вицепремиерът Валери Симеонов, главният секретар на МВР Младен Маринов, както и шефът на пловдивската полиция Атанас Илков.

След дебатите, които продължиха над 2 часа, Симеонов заяви, че засиленото полицейско присъствие в града  ще остане, докато не осигури сигурността на всички, независимо от техния етнос.

Институциите влизат в ромската махала. Започват процедури по описване на незаконните къщи, след което ще се пристъпи към бутане. Всички жители, които нямат адресна регистрация в Асеновград също ще бъдат изселени.   Симеонов обаче призова хората за търпение, тъй като не можело всичко да се случи веднага.

Създаването на общинска полиция изцяло зависило от общината, но според вицепремиера, подобно звено трябва да има.

Един от родителите Йордан Тодоров, чиито деца пострадаха в мелето, заяви, че полицията не са взели адекватни мерки.

„Ромите заобикаляха полицаите и удряха хората. Униформените не посегнаха към оръжието, стояха и гледаха отстрани. Един от треньорите щеше да бъде убит с колове, ако не бяхме го издърпали”, заяви Тодоров.

Шефът на пловдивската полиция обаче заяви, че неговите служители са взели адекватни мерки, предвид конфликтните ситуации. Пред болницата имало 150 роми и едва 6 униформени. След боя, от полицията са влезли в циганската махала и са арестували 9 души.  Илков призова, ако има свидетели и записи от камери, на които се виждат и други лица, участвали в побоя, могат да бъдат сигнализирани в полицията. Шефът на пловдивската полиция допълни, че борят на задържаните може да се увеличи още в следващите дни.

Какво обещаха властите днес - вижте във видеото на ТРАФИК ТВ:

Ето как премина протестът снощи: