Точно както дълга е историята на Пловдив, така е дълга и историята на конните надбягвания. Познати са още в Древен Вавилон, а надбягвания с колесници е имало още в древните олимпийски игри през 648 г. пр.Хр. Е, хората тогава са се надбягвали на определените за това места, а не по улиците, но… традицията си е традиция. И кой да я спазва най-стриктно и атрактивно, ако не ромите под тепетата?

Колесниците в Пловдив обаче са заменени с двуколки, а специфичният ход, с който конете теглят двуколката, не е нито раван, нито тръс, а си е най-обикновен. То и конят не е породист. Пък и жокеят въобще не е облечен в характерните прилепнали дрешки, шапка и ботуши, стигащи до коленете. Но… надбягването – с автомобили, велосипеди, пешеходци и каквото ви хрумне – си е истинско надбягване. Понякога с лош край.

Такава гледка тук, в Пловдив, където забраниха каруците, не е рядко срещана. Във втория по големина град и Европейска столица на културата за 2019-а  може да няма хиподруми, на които се залагат милиони, но си имаме… коне с двуколки по улиците. Естествено, обслужвани от „жокеи” с по-мургав тен. Какво пък, конят е съществувал далеч преди изобретяването на машините и автомобилите – крайно време е да му се отдаде заслужена почит. Никакви глоби! Никакви санкции! Дий!

TrafficNews.bg