„Стоя в затвора за нищо! Не съм запалил Тютюневите складове и незнам кой и защо го е направил. Не са ми предлагали и пари, за да го направя, бях в заведение в центъра повреме на пожара”, това заяви клошарят Любо преди началото на делото срещу него в Районния съд. 44-годишният Любомир Данчев е обвинен в палежа на Тютюневите складове на улица „Иван Вазов”, които пламнаха в края на месец август.

Прокуратурата повдигна обвинение, че по непредпазливост е запалил единия тютюнев склад, като от пожара са последвали значителни вреди в размер на близо 12 милиона лева на петте съседни сгради. Ако бъде признат за виновен Любо може да лежи в затвора 5 години.

Магистратите отхвърлига молбата на „Р.И.П.А.“ ООД-Пловдив, нейният граждански иск за нанесени имуществени щети да бъде гледан заедно с наказателното дело. Тъй като  в момента е с много голям обем, с голям брой експертизи и множество свидетели, предаде репортер на TrafficNews.bg от залата.

Оказа се, че Любомир не е успял да прочете целият обвинителен акт, което наложи той да бъде прочетен отново в съдебната зала.

„Не съм го чел, не ми и трябва! За мен това са пълни лъжи”, коментира клошарят.

Според държавното обвинение, Данчев изхвърлил незагасена цигара в кош с отпадъци в стаята на 4-я етаж в една от сградите, която обитавал. Впоследствие огънят стопил кошчето, след което се запалили и намиращите се в близост килими, пътеки, мокет, дюшеци. поради липсата на свеж въздух в помещението те тлеели дълго време. Това е и причината пожарът да стане видим извън сградата едва няколко часа по-късно. След това пламъците обхванали цялото подпокривно пространство на сградата, а поради близостта й със съседния склад, който се намирал на разстояния 2,3 м, пожарът обхванал и него и със скорост 5 метра в минута се разпространил в южна посока към другата постройка.


TrafficNews.bg