Опитът на едно семейство да живее максимално близо до природата, изключвайки възможността да ползва възможностите на съвременната медицина, доведе до смъртта на новородената им дъщеричка. Боян и Галя от година и половина живеят в хисарското село Иван Вазово, стремейки се максимално да избягат от цивилизацията. Следвайки собствени правила на живот, те сами отглеждат храната си, не ядат месо, грижат се за доста животни в дома си. 

Хората в селото естествено се отнасят с огромно подозрение към двойката, но те не се вълнуват от това, затворени в своя свят. До Великден, когато бременната Галя започва да ражда в къщи. По време на цялата си бременност 37-годишната жена не посещава акушер гинеколог, не влиза в лекарски кабинет. Вместо това тя и боян посещават курсове за неасистирано раждане и смятат, че ще успеят да се справят със собствени сили. Уви, това не се случва. 

По време на раждането настъпват усложнения и когато линейката пристига бебето вече е мъртво. Галя е откарана в УМБАЛ "Свети Георги", тъй като лекарите се опасяват че може да получи натравяне на кръвта, но в последствие тя напуска болницата по собствено желание. Твърди, че като дете е преживяла истински шок в болнично заведение и оттогава категорично отказва да се доближи до лекар. 

"Бях 3-4 годишна, когато заради възпаление на бъбреците ме отведоха в болница, качиха ме на някаква машина и ми напъхаха някакви неща. Бях сама, уплашена , в полутъмна стая. Преживях най големия си кошмар" разказва Галя. Травмата очевидно оставя дълбоки следи в детската психика и от тогава тя не е стъпвала в болница. 

Странното в случая е, че Галя смята , че продължава да е бременна и ще остане бременна докато роди следващото си дете. "Следващият Христос" както се изразява жената. 

На леглото в старата селска къща на спретната купчинка са подредени детски дрешки, които скоро няма да бъдат облечени. 

"Това бе мое лично решение. И смятам, че то е правилното" казва Галя, очевидно отказвайки да приеме смъртта на момиченцето си. 

В Иван Вазово твърдят, че Галя Танева е последователка на руската секта "Анастасия" , чийто основател Владимир Мегре проповядва за живот в родови екоселища, далеч от цивилизацията. Последователите на "Анастасия" са призовавани през определен период да не вкусват храна, което щяло да ги пречисти, както и да си общуват с дървета и природни форми.

НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА ВКЪЩИ!

На Гергьовден през 2011 г. 32-годишна жена от София загуби бебето си при домашно раждане. Пет минути преди полунощ родилката се появила в болница "Света София" в мъртвото новородено на ръце. Лекари от болницата, в която майката е била наблюдавана, бяха категорични, че това би могло да не се случи, ако жената беше родила в здравно заведение. 

Година по-късно 24-годишна родилка от Бургасз загуби бебето си при раждени в къщи. Родилните й болки започнали посред нощ, но дори след като бебето се родило и не дишало, семейството не потърсило медицинска помощ. Едва в 8 часа сутринта роднини позвънили на телефон 112. 

"Не правете това в къщи" съветват акушер-гинеколози и апелират да не се предприемат раждания у дома, защото, това крие сериозни рискове за майката и детето. Българското законодателство не регламентира домашното раждане и акушер-гинеколог няма право да изражда в дома на родилката. 

TNS.bg