"На човека, който е от своите предци, е първенец в провинцията, трикратен първожрец на провинция "Тракия" и градовете в нея, юридически представител на митрополията и отговорник за строителните работи, който по време на мандата си като първи архонт украси със великолепни сгради родината си", гласи буквално надписът, благодарение на който археолозите са успели да датират с по-голяма точност възрастта на Античния театър.

Древната находка показва и първия градоначалник на града - Тит Флавий Котис. Върху плочата с надписа е имало статуя именно на древния „кмет”.

Той е бил наследник на тракийските царе, издигнат от Римската империя. Това е било честа практика, при завоюване на територия да се назначава виден представител на града да ръководи администрацията. Точно такъв е бил и първият „кмет” на Филипопол.

Откритият надпис датира от 90-те години на първи век. Той дава подробна информация за значението на града ни в провинция Тракия.

Филипопол е бил столица на провинция Тракия. Той е бил наричан още Метрополия – град майка.

От този надпис става ясно, че Античният театър датира от по-ранен период. Досега се е смятало, че емблемата на града е изградена през 116-117 година по време на управлението на Траян.

„От информацията на надписа става ясно, че годината на създаването на Античния театър се изтегля с 30-40 години по-рано. При тройния си мандат Тит Флавий Котис е украсил града с великолепните сгради, сред които и театъра. Голяма част от великолепните строежи той по всяка вероятност е финансирал не от парите на града, които не са били и много, а със свои лични средства. Това е характерно за Античността - всеки, който е богат, е искал да даде от благосъстоянието си за обществена полза и така да повиши репутацията си сред гражданите", разказа Николай Шаранков, преподавателят по старогръцки в СУ "Св. Климент Охридски", който е разчел надписа.

Важният артефакт ще бъде демонтиран, консервиран и експониран подобаващо в помещенията под сцената. 

TrafficNews.bg