Пловдивчани, живеещи и работещи в Лондон, днес не успяха да отидат на работа. Едната от влаковите компании -  Southern Rail, е в стачка и днес няма никакви влакове. И някои "късметлии" като пловдивчаните, читатели на Trafficnews.bg, останаха без градски транспорт! И... си останаха вкъщи.

За последите няколко месеца има постоянни стачки на Southern Rail, или кондуктори, или машинисти стачкуват постоянно, разказаха пловдивчаните. Датите със стачките са разписани до средата на януари, а в дните, в които няма стачки, има ред други проблеми (закъснения, персонал, който не се е появил на работа, и др.).

Днес, утре и петък ще са най-тежките дни за пътуване за хора, които живеят в Южен Лондон, защото изобщо няма влакове на Southern Rail (засегнати са около 500 000 всекидневно пътуващи хора, а в Южен Лондон живеят доста българи).

Препоръката на самата транспортна фирма е днес да не се пътува или да се търсят алтернативни варианти. Попитахме една от пловдивчанките какви са нейните алтернативни варианти. Ето какво ни разказа тя:

"Аз живея на 27 километра от работа и ако транспортът работи що-годе нормално, ми отнема около 1 час и 20 минути във всяка посока. Пътуване с кола – 1 час и 36 минути, но ако влизаш в Централен Лондон с кола, се плаща такса, а и паркингът е от порядаъка на £7/час. Такси – горе-долу ще ми струва около £90. Пътуване с автобус – 2 часа и 25 минути, трябва да сменя 3 автобуса (и се очакват закъснения заради задръстванията). Пътуване с друга влакова фирма – влаковете са на всеки час, изключително препълнени вагони и масови закъснения. Пеша – 5 часа и 20 минути (и това май е най-сигурният вариант, че ще стигна от точка А до точка Б)."

Какво да посъветваме нашите съграждани? На прима виста ни се иска да ги приканим да се върнат в Пловдив. Тук никой не стачкува. Дори и със станалите вече ежедневни задръствания по пловдивските улици, обикновено човек се придвижва до най-отдалеченото си работно място за не повече от 40 минути. И с паркирането нещата са доста по-облекчени (особено ако използваш някой тротоар, каквато масова практика има в града). Таксито няма да ти струва повече от 5 - 6 лева до другия край на града. А ако решиш да се пораздвижиш пеш, ще изгубиш точно толкова време, за колкото пловдивчани се придвижват с влак до работата си, не повече! Пък и ще се разкършиш из най-стария жив град в Европа!

Да изтъкваме ли повече аргументи?

TrafficNews.bg