Пет часа следобед е, работен ден… повечето хора все още не са приключили работа и не са се прибрали по домовете си, а местата за паркиране пред блок 1102 в Кючук Париж вече са запълнени. Същата е картинката и пред следващия блок, и следващия, и изобщо всички в района.

Места за паркиране има, но те са заети целодневно. Никой не помръдва автомобила си от страх, че някой друг ще спре на мястото му и той ще остане без така желаните няколко метра площ. Наблюдателни съседи зорко следят и броят местата пред блока и дебнат да не би случайно някой „чужд” да спре на тях.

Негласно правило е, че всеки живееш в блока има право само на един автомобил. Всяко нарушение е последвано от скандали, задрани автомобили и изпочупени чистачки. Ей така от яд, че някой е спрял пред блока, а ти трябва да оставиш колата си в някое калище, и то на има-няма километър. 

Проблемът не е от днес, а от близо две години, когато на полянката между четирите панелки изниква един от поредните „Оазиси” в града. Комплексът бързо се пренаселва, апартаментите са изкупени… а паркоместата стоят празни. Защо? Защото са скъпи и нашенците, настанили се в нови жилища, са решили, че са тарикати, и  бълват на глас: „Да не съм луд да дам пари за 2 квадрата… ще спирам в градинките”.

Така и правят, но дори градинките не са безкрай. Борба има и за тях, и за тротоарите, и кръстовищата, за всяко местенце, на което може да се навре автомобил, правилото е „кой където свари”. В района има и друга опция – три платени паркинга, но уви и те отдавна са заети. Оказва се, че най-доходоносният бизнес в Кючука е да имаш платен паркинг. Съседите се избиват, за да си платят, само и само да си оставят колата някъде. 

Заети са и площите пред двата големи супермаркета в района, не от пазаруващи, а от хора, които просто търсят къде да си оставят автомобила, въртели из уличките вече повече от половин час и с огромно желание просто да се приберат в дома си. В импровизиран паркинг се е превърнала и една от зелените площи точно срещу бензиностанция „Хаджията Груев”, която отдавна вече не е зелена. Вместо тревички на мястото са се образували огромни ями. Автомобилите закъсват ежедневно, но въпреки това до 8 часа вечерта всичко е пълно!

Именно тук до няколко месеца се очаква да изникне нов паркинг, това коментира кметът на район „Южен” Борислав Инчев пред репортер на TrafficNews.bg.  Проект има, одобрен е изпълнител и до края на месеца започва асфалтирането на участъка. На мястото ще се появят чисто нови 63 паркоместа. 

Живеещите в района се надяват проектът наистина да се осъществи и това поне малко да облекчи толкова трудното прибиране до дома. Прогнозите обаче не са много оптимистични, тъй като в района строителството продължава… пред блок 1100 изникна нов строеж, който допълнително ще усложни ситуацията, а нормалното паркиране остава мираж!

Дори и строителната площадка се е превърнала в паркинг...

Зелените площи вече не са толкова зелени...

Тротоарите вече не са само за пешеходци...

А правило да не се спира в кръстовище, не важи...