Огромен ръст на раждаемостта отчетоха в пловдивското село Устина. През изминалата 2018 г. там са проплакали 25 бебчета, като 20 от новородените са момичета. В предишните години в селото са се раждали между 10 и 15 дечица, имало е и нулеви години.  

„Който има първо дете, да роди второ. Който има второ – да ражда трето!” С това пожелание се обърна към младите майки местната акушерка Спаска Божкова в Деня на родилната помощ Бабинден.

Повечето от жените, които са се сдобили с рожба през изминалата година, се събраха пред здравната служба в селото, за да засвидетелстват своето уважение към медицинските лица и да спазят ритуала на празника. Те бяха закичени със здравец, след което поведоха „бабата” и личния лекар на дечицата Пантелей Тодоров към чешмата. Там символично бяха измити ръцете им с пожеланието „Както леко се хлъзга сапунът, така лесно да се раждат бебетата”. А майките ги дариха с кърпа и сапун.

Последва разчупването на обредната пита. По-голямото парче остана в ръцете на Гергана Чолакова. „Готви се за близнаци”, предрече й „бабата”.

Всяка родилка получи поздравления от кметицата на селото Нели Бундева, след което купонът продължи в ресторант „Стария кавак” с песни, танци и шоу програма.