Осем месеца, след скандалът, в който студентка от Пловдив бе набедена в кражба на пари за лечение, досъдебното производство срещу 23- годишната Варта Шопова е прекратено, а тя самата е оневинена. Шумната история избухна през август 2016 година, когато полицията публикува снимка на момиче, което изнася кутия за дарения от магазин "Кауфланд" в Кършияка, в която се събират помощи за болния от левкемия Ники. Тя бе пусната в интернет пространството с пост "Издирва се" и само след няколко часа пловдивчанката бе разпозната. 

Оказва се обаче, че обвиненията срещу Варта са били не само прибързани, но и преувеличени. Още тогава пред TrafficNews.bg Варта заяви, че тя самата участва в благотворителната кампания за момчето и не е откраднала кутията с дарения, а само я е преместила в друго заведение в квартала. 

Полицията се задейства след сигнал на бащата на момчето, който установява липсата на кутията и иска записите от хипермаркета. TrafficNews.bg отново се свърза с Варта, за да проследим как се е развила ситуацията:

- Близо година след скандала, как гледате на случилото се?

- Едно недоразумение стана причина към името ми да се прикачат епитети като "крадла" и "мошеничка", което е изключително неприятно. Още повече, че аз бях един от хората, които участваха много активно в кампанията, с която събирахме средства за лечението на Ники.  Полицията направи пълна проверка и установи това, което казах още в началото - аз само преместих кутията, тъй като в Кауфланд не се бяха събрали никакви пари. От там съм я взела като съм подписала протокол и съм я занесла на друго място. Моята грешка бе, че не предупредих родителите на Ники и това е станало причина те да се обърнат към полицията. Още като видях съобщенията в интернет отидох в Трето районно и разказах цялата ситуация.  Досъдебното производство бе прекратено, с родителите на Ники сме в много добри отношения. 

- Как е той?

- Много добре. Лечението в Германия даде много добри резултати и сега той ходи на рехабилитация тук. Всички се надяваме да се възстанови напълно.

- Учите медицина, как се отнесоха колегите ви към вас, след като бяхте обявена за издирване от полицията?

- Приятелите ми, които ме познават нито за миг не са се усъмнили в мен. Срещнах и много нови приятели, които ме подкрепиха, защото моментът действително беше труден за мен. Ситуацията наистина бе ужасна, защото аз знаех истината, но трябваше да обяснявам че "нямам сестра". Разбира се, винаги има лоши хора, които да злословят, но аз и не очаквам всички да са добронамерени. Някои преподаватели също се отнесоха с подозрения към мен. Но в крайна сметка вече съм на прага на дипломирането си, след няколко седмици е абсолвентският бал на випуска ни. Ще специализирам неонатология и се надявам всичко лошо вече да е зад гърба ми и да се реализирам в професията си. 

- Пожелаваме ви успех!