Истински спектакъл, изпълнен с дълбока символика, направиха медиците в Пловдив пред сградата на Регионалната здравна инспекция.

Патерици – символ на „куцата система”, ортопедични стелки, показващи стъпки наляво в посока социална политика, балони в бяло – за белите престилки, зелено – цвета на парите, и червено – като кръвта. Това бяха част от символите, които събралите се над 400 медици използваха, за да изразят исканията си.

Протестът не е политически и не е за пари, категорични са медиците.

„Искаме обратна връзка. Същият обем информация, който изпращаме към НЗОК и другите институции, да се връща към нас. Искаме медицината да се върне в кабинетите ни, защото ни превърнаха в бюрократи”, това заяви д-р Данаил Стоянов пред TNS.bg.

От трибуната председателят на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз д-р Георги Кръстев заяви, че през годините на реформи на парче „медицинската общност е брутално изнасилвана от изпълнителната и законодателната власт”. Той раздаде балони на всички присъстващи, които бяха пуснати в небето. Летящите писма изпращаме по въздуха, защото друга комуникация с управляващите нямаме, коментира д-р Кръстев.

Вижте какво каза той пред недоволните си колеги в следващото видео.

В откритото писмо до министър председателя Бойко Борисов и шефката на Народното събрание Цецка Цачева са записани 4 искания: Върховенство на закона; Възстановяване на класическото договорно начало; Реално финансиране без регулативни стандарти и бюджети; Свобода за лекарското изкуство, а не нормативно потисничество.  

Протестът продължи близо час, а после медиците си определиха среща за утре в 10 в Дома на лекаря, където да решат как ще действат по-нататък.

Как пациентите подкрепиха протеста на лекарите, ВИЖТЕ ТУК.

Още новини ТУК

TNS.bg