От социалната мрежа Facebook разкриха нови данни за големия пробив преди две седмици. Припомняме, че по първоначална информация хакери бяха осъществили достъп до 50 милиона профила, но в последните резултати от разследването, Facebook са обявили, че неоторизиран достъп до информация са били осъществени в рамките на 30 милиона профила.

"Много съжаляваме, че това се случи. Поверителността на данните ви е изключително важна за нас и искаме да Ви информираме за това, което научихме от текущото разследване, включително кои профили в Facebook са засегнати, до каква информация е имало достъп и какво могат да направят пострадалите", написаха в прессъобщение от социалната мрежа.

Какъв е статутът на разследването на Facebook и какво е научено?

На 25 септември е регистрирана хакерската атака, осъществена от сложното взаимодействие на три бъга в системата, за да се получи достъп до символи. Тези символи /токени/ могат да се използват като цифров ключ, за да се иска определена информация чрез платформата. 

За да бъдат защитени потребителите, когато от социалната мрежа започнали разследване, те са спрели достъпа до почти 90 милиона профила, които са счетени за потенциално засегнати от уязвимостта.

Според Facebook няма нужда да променяте паролите си, но ако се съмнявате, че сте били сред хакнатите, можете да проверите ТУК дали профилът ви е засегнат. 

Социалната мрежа обяви, че хакерите в са имали предимно достъп до споделената от потребителите информация, идентификационната / пол, религиозни възгледи, говорим език, статус в обществото, месторабота и образование/, групите, в които членуват, но не и до съдържанието на съобщенията. 

До няколко дни от Facebook ще изпратят персонални съобщения до засегнатите потребители и ще дадат препоръки как да бъдат предпазени профилите.

Facebook и Instagram спряха в цял свят! Над 90 минути платформите останаха блокираниОт социалната мрежа не дадоха обяснение за срива