Броят на жертвите на урагана Матю в Хаити достигна най-малко 842 души, десетки хиляди хора останаха без жилища и посевите в най-големия зърнопроизводителен регион на бедната карибска страна са унищожени, предаде Ройтерс.

Пристигналата информация от отдалечени райони, достъпът до които беше прекъснат от стихията, показа, че най-малко 175 души са загинали в плодородната западна част на Хаити. Поради преминаването на Матю морето е заляло крайбрежните селища, с някои от които едва сега беше установена връзка.

В най-малко три населени места жертвите са десетки. 86 души са загинали в разположеното сред хълмовете земеделско селище Шантал, предимно от падащи дървета, смазали жилищата им. Други 20 са изчезнали.

Обобщаването на информациите за жертвите, извършено от Ройтерс показва, че броят на загиналите е най-малко 842. Централната служба за гражданска отбрана на Хаити е потвърдила смъртта на най-малко 271 човека, защото извършва визуална проверка на данните, преди да ги обяви. Около 61 500 души все още са настанени в убежища.

САЩ изпратиха военния транспортен десантен кораб "Меса верде", за да помогне за справянето с последствията от преминаването на стихията, съобщи говорител на американския флот. Корабът ще донесе голям набор от техника, включително три тежки товарни хеликоптера "Сикорски", булдозери и машини за доставка на питейна вода.

Корабът може да осигурява 272 550 литра питейна вода на ден и е натоварен с храни, лекарства, детски храни, памперси, предмети от първа необходимост и други важни стоки. На кораба има и хирургически екип с две операционни зали.

В момента в Хаити са разположени 9 американски бойни кораба и 250 войници, отбелязва Франс прес.

TrafficNews.bg

Източник: БТА