Забраняват полети на дронове в небето на Женева. Това се въвежда като мярка за сигурност в навечерието на насрочената за 16 юни среща между президентите на САЩ и на Русия Джо Байдън и Владимир Путин.

Властите въвеждат предпазни мерки постепенно. От 8 юни е забранено да се паркират автомобили около парка Ла Гранж, където ще се състои срещата на върха. Паркът е затворен за посещения и заедно със съседния парк О Вив е обграден с метални бариери и бодлива тел.

Вчера бариери бяха поставени край хотел "Интерконтинентал", където според местния печат ще бъде настанен Байдън. Същия ден бе обезопасена с бариери и бодлива тел част от крайбрежната улица до Женевското езеро близо до прочутия фонтан. Това предизвика голям интерес сред мнозина граждани и туристи, които побързаха да снимат със смартфоните си редута, внезапно изникнал на брега, посочва агенцията.

От 15 юни ще влязат в сила нови, още по-забележими мерки за сигурност. Федералното правителство реши швейцарската военна авиация да изпълнява ролята на въздушна полиция и засилено да следи небето над Женева. Ограниченията няма да засегнат търговските полети от и до международното летище на Женева, увери правителството.

Близо 1000 военни ще охраняват чуждестранни мисии и ще следят да не се нарушават ограниченията върху полетите в района. Самолет нарушител, който се държи агресивно и отказва да напусне забранената зона, може да бъде унищожен, предупреди той, но уточни, че това ще е "последната възможност" след опити да бъде установен контакт с пилота.

От 16 юни ще бъдат затворени за пешеходци и транспортни средства крайбрежните улици около Женевското езеро, мостът Монблан и зоната около хотел "Интерконтинентал". Там се намират важни пътни артерии, по които се движи градският транспорт, и ще е крайно трудно човек да се премести от единия на другия бряг на р. Рона, минаваща през Женева.

Властите поднесоха предварително извинения за създаваните неудобства. Всички учреждения в зоната за сигурност няма да работят на 16 юни. На частните фирми е препоръчано да прехвърлят персонала си на дистанционна работа, а на местните жители - да ограничат движението си и да не използват частните си коли, а обществения транспорт. Хората, които живеят в зоната за сигурност, ще трябва да доказват това, за да се приберат вкъщи.

В момента за обществения ред в Женева бдят общо към 4000 души, включително близо 2000 градски полицаи, 900 техни колеги от други швейцарски кантони и около 1000 военнослужещи.