Испанската провинция Гранада е поставена пред трудности, след като вълна от земетресения доведе до това хората да напускат домовете си, за да спят в коли и паркове.

Приблизително 20 земетресения и вторични трусове разтърсиха района на запад от град Гранада снощи, включително седем се случиха за малко повече от половин час.

Три от ударите били с магнитуд над 4 по Рихтер, като 4.5 били най-мощните, предаде The Sun.

Испанският премиер Педро Санчес заявил, че следи отблизо ситуацията:

„Разбирам притеснението на хиляди хора. Важно е да запазите спокойствие и да следвате съветите на службите за спешна помощ. Вярваме, че нещата скоро ще се нормализират", обяви той.

Кметът на Гранада Луис Салвадор написа в Туитър малко преди 23:00:

„Други два труса от 4.1 и 4.3 по скалата на Рихтер току-що се случиха за по-малко от 15 минути. В постоянен контакт съм с полицията и пожарникарите.“

Той добави мигове по-късно:

 „Вследствие на другите две земетресения имаме трето, което е по-дълго и е със същата интензивност. Има хора, които напускат домовете си. Моля, бъдете внимателни около комини или други предмети, които могат да паднат на улицата.“

Регионалното правителство на Хунта де Андалусия обяви състоянието на извънредно положение. От декември насам в региона са регистрирани близо 175 труса.

Експертите заявили, че не могат да изключат влошаване на ситуацията, въпреки че  очакват районът да бъде засегнат от редица малки земетресения през следващите няколко дни преди намаляване на сеизмичната активност.