Земетресение с магнитуд 5,0 по Рихтер разтърси Югозападна Гърция. Това предаде Американската служба за геоложки проучвания. Трусът е регистриран в 7:02 часа централно гринуичко време. Епицентърът е на 75 километра югозападно от град Пиргос. Огнището е на дълбочина 10 километра. Земетресение от 3,5 по Рихтер край българо-турската граница Информация за възможни пострадали и разрушения не е получена.

В същото време над 50 горски пожара бушуват в Гърция в условия на гореща вълна, суша и силни ветрове. За борба с огъня са мобилизирани повече от 450 пожарникари и 23 самолета. Особено големи са един пожар на остров Елафонисос, южен Пелопонес, и два край Маратон, близо до столицата Атина. Евакуирани бяха хората от къмпинг и хотел на Елафонисос и от ваканционно селище в района на Маратон

Очаква температурата да достигне 40 градуса по Целзий в някои части на страната, където духат и силни ветрове. Гръцката Гражданска защита е поставена в състояние на повишена тревога. За първи път от 2012 г. страната е изправена пред толкова опасна комбинация от високи температури, силни ветрове и суша.