Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че руските сили са разрушили ключова инфраструктура в Херсон, преди да избягат оттам, съобщават световните медии.

"Преди да избягат от Херсон окупаторите разрушиха цялата критично важна инфраструктура - комуникации, водоснабдяване, електроснабдяване, отопление", заяви той.

"Руснаците навсякъде имат една и съща цел, да унижат хората възможно най-много. Но ние ще възстановим всичко, вярвайте ми", допълни Зеленски в среднощното си обръщение.

Зеленски заяви, че украинските сили са обезвредили и 2000 експолозиви, снаряди и мини в града. Той съобщи, че украинските сили са отвоювали контрола върху близо 60 населени места в Херсонска област.

Около 200 украински полицаи са разположени сега в Херсон, за да документират, както заяви ръководителят на националната полиция Игор Клименко, престъпленията на руските окупатори и да издигнат пропускателни пунктове по пътищата, предаде Франс прес.

Относно Донецка област в среднощното си обръщение Зеленски заяви, че там се водят ожесточени сражения и че там е истински ад. "Но нашите части защитават храбро, те оказват съпротива на ужасяващия натиск на окупаторите, запазват нашите отбранителни линии", заяви той.