Канадска двойка, обвинена в пропътуване на повече от 1800 километра до отдалечена общност, за да получи ваксина COVID-19, предназначена за уязвими местни хора, може да получи присъди в затвора, пише The ​​Guardian.

Родни и Екатерина Бейкър бяха глобени с 1150 долара за нарушаване на правилата за обществено здраве. И на двамата партньори бяха повдигнати обвинения по Закона за извънредни граждански мерки на Юкон и ги грози до шест месеца затвор.

Родни и Екатерина Бейкър бяха обвинени по-рано тази седмица, че са напуснали Ванкувър и са летели с частен самолет до Бийвър Крийк, Юкон. 

Пристигнали там, те са представяли за местни работници, за да получат ваксина срещу коронавируса.

Очаквало се двойката да се самоизолира за 14 дни. По-късно обаче става ясно, че Бейкърс са напуснали карантинното си място и се е насочил към близкото летище, съобщи Yukon News.

Beaver Creek, за където Бейкърс са пътували за ваксините, е изолирана общност от около 100 души. Той е дом предимно на членове на общността на Първата нация на Уайт Ривър.

Там се разпространяваше ваксината Moderna, с особен акцент върху високорисковите и по-възрастни членове на местната местна общност.

Анджела Демит, шефът на Първата нация на Уайт Ривър, заяви в изявление: "Ние сме дълбоко загрижени от действията на отделни лица, които излагат нашите старейшини и уязвими хора на риск и прескачат линията с егоистични цели."

Тя добави, че общността „е избрана за ваксини предвид отдалечеността ни, възрастните хора и високорисковото население, както и ограничения достъп до здравеопазване“.