Неприятна изненада е сервирана на американските туристи, които отиват в Хавана, за да прекарат ваканциите по плажовете на Куба. Местните власти опразват големите хотели в града, за да направят място за антуража на Барак Обама, който пристига на 21 март, съобщи Колин Лавърти, президент на туристическата агенция „Кубан едюкейшънъл травъл“.

Гостите от север по принуда ще трябва да се радват на прочутия плаж Варадеро, където са обещани много развлечения и „ядене и пиене на корем“. Варадеро е на около час път от Хавана. Март е най-натовареният месец от туристическия сезон и хотелите в столицата и без това вече не разполагат със свободни стаи, оправдават се местните власти.

Определяното като историческо посещение на Барак Обама е първата визита в Хавана на президент на САЩ от 1928 г насам. Американският лидер се опитва да затопли още повече отношенията между двете страни, след като на 17 декември 2014 г. обяви, че Белият дом ще работи за снемане на 56-годишното американско ембарго. Блокадата на Острова бе наложена през 1960 г, след като революцията на Фидел Кастро свали проамериканския режим на генерал Фулхенсио Батиста и провъзгласи Куба за „първата свободна територия в Америка“.

Обама разреши всекидневни полети между двете страни и извади Куба от списъка с държави, подкрепящи тероризма, макар че режимът в Хавана поддържа екстремистки организации като „Хизбула“ и партизаните марксисти от Въоръжените революционни сили на Колумбия (ФАРК). През февруари бе открита и фериботна линия между остров Маратон и Хавана, а от декември 2015 г. скоростни катамарани плават от Форт Лодърдейл до Куба.

Обама ще пристигне в Куба на 21 март.

В навечерието на визитата си в Хавана, която ще продължи по-малко от 24 часа, Обама се готви да смае режима на Раул Кастро с нови, отиващи още по-далече едностранни отстъпки на САЩ. Той иска да се улеснят посещенията на Острова на туристи и бизнесмени от Съединените щати. Целта на Белия дом била да увеличи валутните постъпления за кубинското правителство чрез ограничени програми за стопански обмен и смекчаване на банковите ограничения за инвестиции.

Още новини четете ТУК

TNS.bg