Южнокорейски съд осъди заместник-председателя на Samsung Electronics Джей Й. Лий в понеделник на две години и половина затвор.  

Решението също така циментира голяма промяна във възгледите на Южна Корея за неправомерни действия, извършени от собствениците на мощните конгломерати в страната или Чабол, които са довели до икономическия възход на страната след Корейската война.  

Върховният съд в Сеул призна Лий за виновен за подкуп, присвояване и укриване на доходи от престъпления на стойност около 8,6 милиарда спечелени печалби. 

Лий, най-мощният бизнесмен в страната, преди време излежа една година в затвора за подкуп на сътрудник на бившия президент Пак Кън Хе. Тогава Апелативен съд спря делото през 2018 г. Година по-късно Върховният съд нареди повторно разглеждане. Времето му в затвора ще се вземе предвид при последната му присъда. Това обаче е възможно да забави преструктурирането на собствеността на групата след смъртта на бащата на Лий през октомври.

Осъждането в понеделник от Върховния съд в Сеул може да бъде обжалвано в рамките на седем дни, но правните експерти заявиха, че понеже Върховният съд вече се е произнесъл веднъж, шансовете са ниски становището им да се промени.

 „Въпреки някои недостатъци  се надявам, че с течение на времето това ще бъде оценено като крайъгълен камък в историята на корейските компании като начало за спазване и етичност“, заяви председателят на съдията Jeong Jun-yeong.

„Това дело включва злоупотреба с власт от бившия президент, нарушаваща корпоративната свобода и правата на собственост . Решението на съда е непрятно“, каза адвокатът на Лий  пред репортери.