Хърватският министър на строителството Дарко Хорват е откаран за разпит с полицейска кола в централата на службата за борба с корупцията и организираната престъпност в Загреб днес следобед, след като полицията претърси къщата му в Доня Дубрава в северната хърватска Меджимурска област, предаде БТА.

Адвокатът му Владимир Терешак каза пред телевизия ХТВ, че е извършен обиск и че министърът е задържан и ще бъде разпитан от службата. Терешак каза още, че Хорват е арестуван по подозрения за злоупотреба със служебното положение и не знае повече по случая.

Хърватската полиция, по указание на Националната служба за борба с корупцията и организираната престъпност, извършва обиски и в апартаментите на вицепремиера Борис Милошевич. Претърсвания има и в имоти на техните подчинени. По непотвърдена информация  високопоставените служители могат да бъдат заподозрени в нарушения при отпускането на средства по програмата за развитие на предприемачеството и занаятите в региони, населени с национални малцинства.

Отбелязва се също, че освен Милошевич и Хорват, в списъка на проверяващите са държавният секретар на Министерството на регионалното развитие и фондовете на ЕС Велимир Жунац, началникът на отдела за спомагателни райони Катика Мишкович, асистентката на Хорват Ана Мандач и други лица.