Пристигащите от 22 държави във Великобритания ще бъдат под  принудителна 10-дневна карантина в хотел, съобщи британският премиер Борис Джонсън. Пред парламента той обясни, че това се налага, за да се намали рискът от внасяне на нови варианти на коронавируса, които могат да подкопаят ваксинационната кампания в страната и да увеличат натиска върху здравната система. По думите му става въпрос за държави от Южна Америка и Южна Африка, а от европейските за Португалия.

Настаняването в хотел ще се плаща от пътуващите, като се очаква да струва около 1500 паунда. Ще е задължително и за британските граждани, които се връщат от тези страни. Правителството в Лондон планираше въвеждането на хотелска карантина за всички пристигащи, но в последния момент се отказа заради опасност от фалит на авиокомпании. То обаче има готовност да разшири списъка с държави, ако нови стават рискови.

Засега от останалите пътуващи ще продължи да се изисква отрицателен тест за коронавирус и декларация за адрес, на който ще изкарат 10-дневна карантина.

В същото време се съобщава за втори по големина дневен брой жертви в страната.  Обединеното кралство е регистрирало втория си най-голям брой ежедневни жертви на Covid-19, като са констатирани още 1725 смъртни случая.  Новите заразени са 25 308 души, съобщават властите.