В резултат на хаоса в Капитолия петима души са потвърдени за мъртви.

Часове по-късно след щурмуванието на Капитолия полицията заяви, че един полицай е починал от наранявания. По време на вълненията са загинали още четирима души. Длъжностни лица заявиха, че един привърженик на Тръмп е бил прострелян от полицията, докато трима са загинали в резултат на "спешни медицински ситуации".

Нарушаването на седалището на американското правителство доведе до евакуиране на депутатите, отлагайки за няколко часа тяхното удостоверяване на победата на избрания президент Джо Байдън срещу Доналд Тръмп.

Кой намери смъртта си в черния ден за американската демокрация?

Американската полиция на Капитолия обяви смъртта на офицера Брайън Сикник. Офицерът бил  "ранен, докато се е ангажирал физически с протестиращи" в Капитолия на САЩ и по-късно в болница е починал от нараняванията си.

"Целият отдел на Капитолия изразява най-дълбоките си съболезнования към семейството и приятелите на полицай Сикник за тяхната загуба, скърбим  за нашия приятел и колега", се казва в изявлението.

В него се утонява, че смъртта му ще бъде разследвана.

Ашли Бабит (вдясно), 35-годишен ветеран от американските военновъздушни сили от Сан Диего, Калифорния, беше посочена като жената, смъртоносно простреляна от полицай по време на щурма.

 

Трима други са загинали по непотвърдени причини на територията на Капитолия, съобщи полицията.

Бенджамин Филипс, на 50 години, от Пенсилвания, Кевин Грийсън, 55 години, от Алабама; и Розан Бойланд, на 34 години, от Грузия. Семейството на г-н Грийсън конкретизира по-късно, че той е починал от инфаркт.

Полицията съобщи, че 14 полицаи са били ранени по време на  бунта.