Около 150 души, активисти на японски крайнодесни организации, протестираха след посещението на руския президент Владимир Путин в страната.

Те настояват Русия да върне на страната Южните Курилски острови, което е основен проблем в отношенията на Москва и Токио. Заради него между двете страни все още официално няма подписан мирен договор от края на Втората световна война.

След войната целият архипелаг е включен в състава на СССР, но Япония оспорва принадлежността на островите Итуруп, Кунашир, Шикотан и необитаемата група острови Хабомаи.

Протестиращите се събраха на мястото, където бе срещата между руския президент и японския премиер Шиндзо Абе и се наложи полицията в Токио да се намеси, за да ги отблъсне.

„Русия и Япония трябва да спрат своя исторически пинг-понг за тези територии”, коментира руският президент след срещата. Той подчерта, че фундаменталните интереси на страната му и Япония изискват окончателно и дългосрочно уреждане.

Путин и Абе са се разбрали да направят всичко възможно, за да могат японците, които са бивши жители на архипелага, да го посещават свободно. Те са разговваряли и за възможността за съвместно живеене на граждани и на двете стани. 

Още новини ТУК

TrafficNews.bg