Втората вълна на епидемията от COVID-19 удря сериозно Швеция, пише Градиън. Страната не съобщава ежедневните цифри на починали и заразени, като тя го прави на 4 дни, заради разликата в почивни и работни дни.  От петък Швеция е регистрирала 17 395 нови случая, като общо те са вече над 500 000 случая от началото на пандемията.

Болниците в страната са препълнени, като досега такъв натиск не е имало към лечебните заведения.  В момента  в Швеция има около 20% свободен капацитет в отделенията за интензивно лечение.  В същото време има опасения, че разпространението ще се ускори отново, тъй като отново частичният локдаун изтича.

 „Съвсем очевидно е, че здравната система е толкова напрегната и сега (както през пролетта). Близо сме до границата на това, което здравната система може да поеме”, каза Андерс Тегнел, главният епидемиолог, каза на пресконференция

Страната с 10 милиона жители е регистрирала 234 нови смъртни случая от петък, като общият брой е 9 667. Статистиката показва, че 17 декември е най-смъртоносният ден от началото на пандемията със 116 смъртни случая, надминавайки предишния пик от 115 ежедневни смъртни случая, определен през април. Смъртността на Швеция на глава от населението е няколко пъти по-висока от тази на нейните скандинавски съседи, но е по-ниска от няколко европейски държави, които са избрали локдаун.