Европейската комисия предложи допълнителни общи правила за връщането на мигрантите от Европейски съюз, при тези чужденци, които нямат право на престой.

Комисията уточни, че за всяко връщане на мигрант европейския бюджет се плаща средно по 2500 евро. Когато връщането е доброволно, то струва по 560 евро, а когато е принудително - по 3414 евро.

ЕК предлага доброволните връщания да бъдат допълнително насърчени. След като е установено, че мигрантът не може да остане в ЕС, да се постави срок от 7 до 30 дни. Този срок се спазва, когато мигрантът не създава заплаха за обществената сигурност.

От 2018 г. досега ЕС е върнал доброволно около 25 000 мигранти. Според Европейска комисия броят е недостатъчен. Комисията предлага занапред граничната служба Фронтекс да помага на държавите от ЕС на всяка стъпка от процедурата за връщане.

Мигрантите, които решат да се върнат доброволно в родината си или в страната, от която са пристигнали в ЕС, ще получават съвети преди отпътуване и помощ с пари в брой или друга подобна подкрепа при завръщане. Тези помощи ще бъдат краткосрочни, отбелязва комисията.

Предвижда се пътните разходи да бъдат покривани със средства от европейския бюджет и както някои първоначални нужди, след като се приберат у дома. ЕК отчита, че засега законодателството съдържа празноти в събирането на данни за мигрантите и за действията по тяхното отпращане след отхвърлянето на молбите им за международна закрила.