Световната здравна организация проведе спешно събрание във връзка с вируса Зика. Той е пренасяно от комари заболяване, което причинява вродени дефекти, като досега са засегнати 75 държави. Досега 251 британци са заразени, а заразата се пренася по време на пътувания в чужбина, показа нов доклад.

"Вирусът е широко разпространен в световен мащаб, а сега в северното полукълбо е зима и реално няма забавяне на епидемията. Загрижени сме за опустошителните усложнения, особено инфекциите при бременни жени, които могат да предадат вируса на своите неродени бебета, което може да доведе до микроцефалия и други аномалии на плода", сподели проф. Джими Уитуърт от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

Сегашната епидемия започва в Бразилия, но бързо се превърна в глобална епидемия, предаде Мирър, цитиран от 24 часа. Тя се е разпространила и в Сингапур, Тайланд, Бангладеш, Виетнам, Камбоджа и Индонезия. Сред страните, които докладват за вродени дефекти са Канада, Коста Рика, Словения, Испания и САЩ. "Пазете се от ухапванията от комари, препоръчваме и безопасния секс, особено по време на или след пътуване", добави още Уитуърт.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg