Обменни бюра и компании за търговия с валута съобщиха в сряда, че ден преди референдума за членството на страната в ЕС мнозина британци са се наредили на опашки, за да обменят лирите си за друга валута. Повечето прогнози за финансовите последици предвиждат рязко обезценяване на паунда, което ще се случи точно в момента, когато стотици хиляди британци потеглят на лятна почивка.

До последния момент социолозите не могат да обявят кой от двата лагера – привърженици и противници на ЕС – ще надделее. Британските пощи съобщиха, че продажбата на валута в клоновете и онлайн се е увеличила от уикенда насам със 74% спрямо същия период на миналата година. От Travelex казват, че при тях поръчките на чужда валута в периода 14 - 21 юни са се увеличили с 30%. Компанията за парични преводи Azimo предупреди, че в деня на референдума ще прекрати операциите си до успокояването на пазарите в петък, когато ще бъдат известни първите резултати и изходът от гласуването.

"Ройтерс" обяснява, че компании от този сектор са намалили наполовина таксата, която удържат за преводи и от 5-6%, тя е слязла на около 3%. Ако избирателите одобрят излизането от ЕС, сривът на паунда – по оценки на търговските банки – може да достигне и надмине 10%. Това би нанесло загуби на фирми като Azimo или Transferwise, поради което идват съобщенията за замразяване на дейност, за да гарантират сигурността на парите на клиентите си.

Пощите и Travelex съобщават, че покупките са поделени поравно между евро и долари, пише dnevnik.bg. Само във вторник в пощенските клонове са отчетени валутни покупки с 49% повече на годишна база. Онлайн данните са още по-стряскащи – скок от 381%.

Засега от пощите само успокояват, че имат достатъчно наличност и не коментират причината. "Макар да не сме съвсем сигурни, много е възможно това увеличение (в търсенето на валута) да се дължи на несигурността от утрешния вот", казва Дейвид Суон от Travelex.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg