Великобритания вече избра евродепутати. Близо два месеца след неслучилия се Брекзит, британците избраха 73-ма кандидати, които да ги представляват в Европейския парламент.

Кои точно ще знаем в неделя след края на изборния ден във всички европейски страни. Сега на ход са политиците, експертите и анализаторите.

Гласуването се превърна във вот „за” и „против” Брекзит. Две нови партии, сформирани да участват в евровота, показаха много добре проблемът на Обединеното кралство, пише БТВ.

Найджъл Фарадж и партията Брекзит. Посланието му е просто - политическата класа не успя да изпълни резултата от най-голямото упражнение по демокрация в британската история – референдумът за Брекзит. Очаква се партията да е спечелила най-много гласове.

От другата страна – тези, които искат да спрат Брекзит, подкрепят втори референдум и оставане в ЕС, създадоха партията "Промяна за Обединеното кралство". Така, без предсрочен вот или втори референдум, европейските избори ще дадат на политиците и активистите представа за общественото мнение по Брекзит без безкрайни проучвания и предположения.

Друг въпрос е как политиците ще изтълкуват това послание.