Великобритания съобщи, че въвежда проверки на пътниците, които влизат в страната през двете основни летища на Лондон и с влака Евростар за възможни случаи на заразяване с вируса ебола, предаде Ройтерс.

По данни на Световната здравна организация вирусът е взел над 3800 жертви в Западна Африка, а по-рано тази седмица испанска медицинска сестра стана първият заразен с ебола извън Африка.

Тези данни, в съчетание със статута на Лондон като глобален транспортен център, повишиха общественото безпокойство, че болестта може да достигне Великобритания и предизвикаха призиви от някои политици правителството да подобри граничния контрол. 

"Първоначално интензивните проверки ще се прилагат на лондонските летища Хийтроу и Гейтуик и на терминалите на Евростар", се казва в изявление на канцеларията на премиера Дейвид Камерън.

"Проверките ще включват преценка на посетените от пътниците места в последно време, с кого са били в контакт и евентуално медицински преглед, извършен от обучен медицински персонал", се уточнява в изявлението.

Правителството заяви, че рискът за Великобритания остава нисък, но че допълнителните проверки са били препоръчани от националните здравни власти като начин за подобряване на откриването и поставянето в изолация на заразени с ебола.

Понякога минават до три седмици преди болните от ебола да започнат да проявяват симптомите на заболяването. В този момент болестта става заразна и може да се предава чрез контакт с телесни течности като кръв или слюнка. Вчера САЩ наредиха на пет летища да започнат проверки на пристигащите от Западна Африка. Канада заяви, че предприема подобни мерки.

TrafficNews.bg