Долната камара на британския парламент гласува Палестина да бъде призната за държава, съобщиха осведомителните агенции. 

Това няма да промени официалната близкоизточна политика на правителството, но е важен символичен жест в подкрепа за каузата на палестинците, които искат да имат своя държава. 

В подкрепа на необвързващата резолюция гласуваха 274 членове на Камарата на общините, която наброява 650 души. Дванайсет бяха против. Премиерът Дейвид Камерън, членовете на правителството, както и много депутати не гласуваха.

Приетото решение гласи: "Камарата на общините е на мнение, че правителството би трябвало да признае държавата Палестина успоредно с държавата Израел, за да допринесе по този начин за постигане чрез преговори на решение въз основа на принципа за две държави". Великобритания не определя Палестина като държава, но заявява, че може да го направи по всяко време, ако сметне, че това ще е от полза за мирния процес между палестинците и Израел.

Депутатът лейбърист Греъм Морис каза, че признаването на държавността на Палестина ще помогне да се деблокират мирните преговори, преди да е станало прекалено късно. В противен случай, заяви той, ще изчезне надеждата за решаване на конфликта чрез съществуването на две държави, единственото приложимо решение на проблема. 

Консерваторът Никълъс Сомс - внук на Уинстън Чърчил - каза, че признаването на Палестина е правилно от морална гледна точка и е в интерес на Великобритания.

Кабинетът заяви, че днешното гласуване няма на промени официалното британско становище по въпроса. Министърът за Близкия изток Тобайъс Елуд каза, че Обединеното кралство ще признае палестинската държавност тогава, когато това ще помогне да се установи мир. 

Този месец новият шведски премиер Стефан Льовен заяви, че правителството му ще признае държавата Палестина. Изявлението му бе приветствано от палестинските ръководители и разкритикувано от Израел. 

TrafficNews.bg