Очаква се въвеждане на единен европейски сертификат за ваксинираните срещу Covid-19, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас пред гръцките медии, цитирани от БНР. 

Министърът на туризма Харис Теохарис уточнява, че за туристите не се предвижда изискване да притежават такъв сертификат.

В Европейската комисия се работи по създаване на европейски имунизационен паспорт, който ще бъде предложен скоро за обсъждане от лидерите на европейските страни, заяви пред гръцките медии заместник-председателя на Комисията Маргаритис Схинас.

Това е предложение на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, което явно получава подкрепа на европейската сцена. Необходима е подкрепа за структурата и съдържанието на такъв общоприемлив европейски документ и се очаква това да стане на следващата Среща на върха на европейските лидери.

Предложението на Мицотакис цели да се възстанови в допустимите рамки свободното движение на хора в рамките на Съюза, коментират експерти пред гръцките медии. В същото време е и стимул за масово участие на европейските граждани във ваксинирането срещу Covid-19.

За да не изтълкува неправилно предложението на гръцкия премиер, министърът на туризма отново заяви, че сертификатът за ваксинация няма да е условие за пътуване и почивка в Гърция. Министър Теохарис предлага и на другите европейски страни да извършват масово тестване с бързи тестове на всички гранични пунктове.

До вземане на общо европейско решение Гърция изисква за влизане в страната отрицателен тест за коронавирус, а в момента е в сила и седемдневна карантина.