Последните изследвания показват, че ваксината от британско-шведската компания AstraZeneca драстично намалява разпространението на коронавируса, съобщава New York Times.

Според британските власти резултатите показват, че масовата ваксинация е ключът към спирането на пандемията на коронавирус.

Усилията за сътрудничество са разработени от AstraZeneca и Оксфордския университет и не само предпазват хората от сериозни заболявания и смърт, но и драстично намаляват предаването на коронавирус.

Ново изследване подчертава значението на масовата ваксинация за прекратяване на пандемията. То е проведено от оксфордски учени и е първото документирано доказателство, че ваксината може да намали предаването на вируса.

Изследователите анализираха ефектите от предаването чрез тестване на участниците за признаци на вируса всяка седмица. Ако вирусът не е присъствал сред участниците в изследването, дори ако някой е бил заразен, това е индикация, че не е могъл да се разпространи.

Според резултатите ваксината може да намали предаването на вируса с две трети.

„Сега знаем, че ваксините намаляват предаването на вируса и ще ни помогнат да излезем от тази пандемия. Резултатите трябва да успокоят всички, че ваксината ги прави безопасни, но и че предотвратява разпространението на вируса сред други хора", каза британският здравен министър Мат Ханкок пред Би Би Си.

Изследователите стигнаха до заключението, че една доза от ваксината е 76% ефективна за предотвратяване на вируса. Данните се събират за период от три месеца след прилагането на първата ваксина, с изключение на триседмичния период, необходим за влизане в сила на защитата.

Тези данни не могат да бъдат обобщени и не се отнасят за други ваксини.