Европейските държави затягат още повече мерките срещу COVID-19, заради британския щам на вируса. Премиерът Борис Джонсън заяви, че вероятно тази мутация е много по-смъртоносна. Заради нарастващия брой заразени Белгия ограничава пътуванията в чужбина.

От 27 януари до 1 март е забранено белгийците да пътуват в чужбина за развлечение или туризъм.

"Знам, че това е много рестриктивна мярка, но това, което видяхме през последните две седмици е, че хората пътуват, с тях пътува и вирусът, заяви белгийският премиер Александер де Кро.

От почти три месеца Белгия е в частична карантина. Училищата са отворени. Но са затворени кафенета, ресторанти, спортни зали, фризьорски салони.

Независимо от мерките смъртността от COVID-19 в страната продължава да е много висока. От началото на пандемията от коронавируса са починали 20 000 души.

Новият щам предизвика безпокойство и в Нидерландия. От днес всички пристигащи в кралството от държави с оранжев и червен код трябва да представят резултати от двоен тест - бърз антигенен и PCR. България попада в този списък.

От утре Франция въвежда изискването за отрицателен PCR за влизащите в страната.

Гърция удължи до 8 февруари задължителната седемдневна карантина за всички пристигащите в държавата. Остава изискването за отрицателен тест при влизането в южната ни съседка.

В Испания - Мадрид затяга за пореден път мерките, за да овладее заразата. От понеделник за две седмици се забраняват събиранията на повече от четирима души, ако не са от едно домакинство. Опасенията са, че новият щам може да предизвика колапс на здравната система.