Данъчните в САЩ проявяват подчертан интерес към новородения син на британския принц Хари и съпругата му, херцогинята на Съсекс Меган. При това бирниците се вълнуват от привилегиите и лукса, на който ще се радва бебето, твърди "Франс прес".

Причината за този интерес е в това, че осмият правнук на кралица Елизабет Втора ще има двойно гражданство - британско заради баща си и американско заради майка си.

Когато един от родителите е американец, живял в САЩ пет години, като поне две от тях са след навършване на 14 години, бебето автоматично получава гражданство, казва Дейвид Трейтъл, основател на "Америкън такс ритърнс" (American Tax Returns), консултантска компания за американци, живеещи във Великобритания.

 Такъв е случаят с Меган, коментира специалистът, допълвайки, че това е първият подобен в британското кралско семейство.

 Американското гражданство освен привилегии обаче носи и доста ограничения - като всеки американец, който е роден, израснал и умрял някъде по света, всяка година детето на Меган Маркъл и принц Хари ще трябва да декларира финансовото си състояние пред данъчните.

От момента на раждане парите, депозирани в банки от кралската двойка, трябва надлежно да бъдат отчитани пред данъчните власти.

Забравете за личната информация, казва Трейтъл. По думите му американските данъчни власти ще знаят много повече за богатството на двойката с помощта на данъчните декларации на двойката и на майката.

Данъчните ще искат всеки ценен подарък, направен на детето от хора, които не са граждани на САЩ, да бъде деклариран като актив. Така например, ако кралицата реши да подари на бебето красива книга за изкуство от кралската колекция с картини на Ван Гог или Хуан Миро, а подаръкът е на стойност над 100 хил. долара, той ще трябва да бъде деклариран, обяснява данъчният експерт.

Въпреки че подготовката на данъчните декларации на майката и на детето ще се окаже доста времеемко занимание за техните счетоводители, може и да не се наложи те да плащат много големи данъци, тъй като има възможност те да бъдат компенсирани от налозите, платени във Великобритания, коментира данъчният специалист Лора Сандърс пред в. "Уолстрийт джърнъл".

В случай на невярна данъчна декларация глобите са изключително сериозни и дори британското кралско семейство не може да се измъкне от тях.

Има обаче и начини някои главоболия покрай тях да бъдат спестени, ако Меган реши да се откаже от американското си гражданство. Дори и в този случай обаче за детето декларации ще трябва да се подават, докато то навърши 18 години.

В същото време букмейкърите на Острова вече прибират залози как ще се казва бебето на Хари и Меган. Сред най-вероятните имена са Артър, Джеймс, Филип, Едуард и Алберт. Не е изключено обаче по настояване на херцогинята на Съсекс да се заложи на традиционно за САЩ име. 

Интересен е и въпросът каква титла ще има синът на Хари и осми правнук на кралица Елизабет Втора. Той няма да носи титлата принц, подчертават медиите. Това се дължи на решение от преди повече от 100 години  През 1917 година крал Джордж V ограничава разпространението на кралските титли. В резултат на обръщението "негово кралско величество" и титлата "принц/принцеса" имат право само децата на монарха и внуците му, но с това пояснение, че само тези, които са деца на синовете или дъщерите му. 

Преди години обаче кралица Елизабет Втора издаде специални укази, чрез които на всички деца на херцозите на Кеймбридж се дава правото да носят титлата "принц/принцеса". Но анализатори от Острова смятат, че тя няма да издаде подобен указ за сина на Хари. Затова той ще стане принц, чак когато дядо му Чарлз седне на престола, тъй като вече ще е внук на монарха. Бебе Съсекс, както наричат сина на Хари още преди да се появи на бял свят, най-вероятно ще получи титлата граф на Дъмбартън, която самият Хари получи след като се ожени. След сватбата си той бе обявен и за херцог на Съсекс и барон на Килкил.

Принц Хари и Меган Маркъл станаха родители на момчеИмето на бебето все още не е известно