Калифорнийският университет в Сан Диего прави диагностичния тестове за Covid-19 чрез вендинг автомати.

След представяне на лична студентска карта и взимане на натривка с назофарингиален сектер, пробите могат да бъдат запечатани и транспортирани в кутиите около кампуса, където да бъдат анализирани в собствената лаборатория на университета, създадена миналата есен. Самоуправляващите се комплекти вече са безплатни за всички студенти и служители на 11 места, като в близко бъдеще се планират още.

Всеки PCR тест може да бъде сканиран, регистриран и проследен чрез лично приложение за смартфон, като резултатите са готови в рамките на 12 до 24 часа. Понастоящем всички студенти в кампуса трябва да се тестват ежеседмично, независимо дали проявяват симптоми.

Университетът също така предлага опции за тестване на входа, а изолацията и карантинните жилища са достъпни за 600 студенти, които са положителни или са контактни на заразен с вируса.

Според доклад на Ройтерс, около една четвърт от общия брой учащи живеят в кампуса през пролетния семестър - или около 10 000 души. Часовете им се провеждат на открито или на практика. Освен това университетът проверява и отпадъчните води и от студентските общежития, за да измери нивата на COVID-19 в цялата общност, като пробите се събират на всеки 24 часа.