Унгария стана първата държава в Европейския съюз, която даде предварително одобрение за руската ваксина Sputnik V срещу Covid-19.

В четвъртък началникът на кабинета на министър-председателя Виктор Орбан потвърди, че и руският препарат, и ваксината Оксфорд-АстраЗенека са получили зелена светлина от здравните власти.

Ранните резултати от опитите на ваксината Sputnik показаха обещаващи резултати.

Унгарските здравни служители също са в Пекин за разговори с китайските власти относно одобрението и незабавното доставяне на един милион дози от ваксината Sinopharm, която вече се използва в Сърбия.

Китайската държавна компания Sinopharm обяви миналия месец, че три фази на изпитанията на нейната доза показват, че тя е 79% ефективена - по-нисъко от тези на Pfizer и Moderna.

Премиерът на Унгария обаче заяви, че единственият начин страната да задоволи търсенето на ваксинация, като се има предвид бавното доставяне на ваксината Pfizer-BioNTech, е чрез закупуване от Русия и Китай.

Вече са ваксинирани поне 140 000 унгарци. Но усилията на правителството за популяризиране на руската и китайската ваксини вече се натъкнаха на опозиция.

Скептицизмът и подозрителността сред унгарците е поне в общественото въображение свързано с комунистическото господство в страната от 1948 до 1989 г.

Този ход предизвика и критики от страна на Европейския съюз, който е предпазлив от поредния пример правителството на Орбан да върви по своя път и да подкопае солидарността на ЕС.