Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников приветства решението на САЩ да изпрати касетъчни боеприпаси на Киев, като заяви, че това ще помогне за деокупацията на украинската територия, но обеща те да не бъдат използвани в Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

САЩ обявиха вчера, че ще доставят на Украйна забранени в много държави касетъчни боеприпаси за нейното контранастъпление срещу окупационните руски сили.

Резников заяви, че боеприпасите ще помогнат за спасяването на живота на украинските войници, като добави, че Украйна ще води строг отчет за използването им и ще обменя информация с партньорите си.

"Нашата позиция е проста - трябва да освободим временно окупираните си територии и да спасим живота на нашите хора", написа Резников в "Туитър".

"Украйна ще използва тези боеприпаси само за деокупацията на международно признатите ни територии. Тези боеприпаси няма да бъдат използвани на официално признатата територия на Русия", каза той.

Байдън защити доставката на касетъчни бомби за УкрайнаТе ще бъдат използвани само за защита, заяви американския президент