Планираната доставка на касетъчни бомби от САЩ за Украйна е временно решение. Президентът Джо Байдън защити решението си.

Президентът на САЩ Джо Байдън защити доставките на касетъчни боеприпаси за Украйна, като ги нарече временно решение. "Това е война, която се води с боеприпаси. На тях им свършват запасите, а на нас ни остават още малко", е заявил Байдън пред СиЕнЕн. Затова и той е приел препоръката на Министерството на отбраната за доставка на касетъчни бомби "не за постоянно, а като временна стъпка", докато САЩ успеят да произведат повече от необходимите артилерийски снаряди.

Байдън каза още, че решението е било много трудно за него. Преди да го вземе той е разговарял по темата със съюзници и членове на американския Конгрес. Въпреки че САЩ не са подписали договора за забрана на касетъчните бомби, му е отнело известно време, преди да се убеди да предприеме тази стъпка. Според него това е необходимо, защото Украйна се е нуждае от боеприпасите за контраофанзивата си срещу Русия.

Малко преди това правителството на САЩ обяви, че ще достави на Украйна касетъчни боеприпаси като част от нов пакет с военна помощ на стойност 800 милиона щатски долара. Касетъчните бомби се взривяват над целта и освобождават множество малки взривни устройства. Тяхната употреба е спорна, тъй като оставят голям брой невзривени боеприпаси в зоната на бойните действия.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш разкритикува решението на Вашингтон. Той не желае "касетъчните боеприпаси да продължат да се използват на бойното поле", заяви негов говорител в Ню Йорк. Също и руският представител в световната организация Анатоли Антонов разкритикува остро американското решение и предупреди, че с действията си САЩ ни "приближават към нова световна война".

Украйна се е задължила да използва касетъчните бомби само за отбрана и само на своя територия, съобщи съветникът на американския президент по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан. "Няма да оставим Украйна беззащитна в нито един момент от тази фаза на конфликта. Точка по въпроса", заяви той и припомни, че Русия също използва касетъчни бомби в Украйна.

В същото време американският президент Джо Байдън се обяви срещу бързото приемане на Украйна в НАТО. "Не мисля, че страната е готова за членство в НАТО", каза той в интервюто си за СиЕнЕн и допълни, че сред страните членки на НАТО все още няма консенсус за това дали да приемат Украйна в Алианса "сега, в разгара на войната". Ако го направят, те ще бъдат задължени да защитават и всеки сантиметър от територията на НАТО. Ако войната продължи, всички партньори от НАТО ще бъдат във война, припомни Байдън.