Петиция, публикувана на сайта на президента на Украйна, предлага всички руски фамилии в страната да бъдат променени така, че да звучат "по украински". Документът е публикуван преди два дни и вече е събрал цели 2 подписа!

За да стигне до разглеждането му от Петро Порошенко, под него трябва за 3 месеца да сложат подписите си поне 25 000 души.

Мотивите за желаната от петицията промяна са "за целите на декомунизацията на нашата държава". Той дава и пример - "Иванов вече да се нарича Иваненко, Кузнецов - Кузменко и т.н., както вече е направено в Балтийските републики".

Инициативата отива още по-далеч - който не приеме смяна на фамилията, "да му се понижат правата" или да бъде лишен от украинско гражданство.


Преди година парламентът на Украйна прие пакет закони за декомунизация, предвиждащи забрана на комунистическата символика и прекръстване на селища, улици, местности и предприятия, носещи имена на болшевишки дейци и събития.

Този процес продължава и сега, като РБК посочва, че в началото на март общинската администрация в Киев е приела предложението на Украинския институт за национална памет булевард "Московский проспект" да носи името на Степан Бандера.

Преди две седмици администрацията на Закарпатска област съобщи, че в село Минай централният площад "Октомврийски" ще бъде прекръстен на площад "Анди Уорхол".

TNS.bg