Украйна иска спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН

Русия обаче има право да налага вето като основен член на Съвета

21.02.2022 20:08 1023 0
Украйна иска спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН

Външният министър на Украйна, Дмитро Кулеба призова за спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН, съобщават от Агенция "Ройтерс". Целта е да се предприемат стъпки за гарантирането на националната сигурност на Украйна и намаляване на напрежението с Русия.

Русия обаче има право да налага вето като основен член на Съвета по сигурността към ООН.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че обмисля да признае независимостта на про-руските сепаратистки региони в югоизточна Украйна. 

Припомняме, че напрежението в Източна Украйна не спира да расте. Самопровъзгласилата се Донецка народна република дори обяви извънредно положение.

Западните сили неколкократно изразиха готовност да наложат санкции на Русия, ако тя започне война.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна няма да отговори на провокациите на Донецк и ще се стреми да разреши кризата по дипломатически път.

По време на Мюнхенската конференция по сигурността, на която украинския президент Володимир Зеленски присъства, той поиска от западните страни предварително налагане на санкции на Русия, тъй като след едно евентуално нахлуване те не биха могли да имат съответното действие. Това обаче му бе отказано, както в изявлението на Антъни Блинкън по-късно, така и от представители на Европейския съюз. 

 

Изпрати новина