Поредицата от земетресения през последните два дни в югозападна Япония е взела над 40 жертви, като се предполага, че все още има хора затрупани под развалините. Повече от 2000 са в болница, като 170 от тях са в тежко състояние. Най-силният трус е бил с магнитуд 7 по Рихтер, а днес земетресение с магнитуд 5,3 разтърси отново района. Епицентърът е бил на един километър от град Кумамото, а огнището е било на дълбочина само 10 километра.

Последваха няколко вторични труса, поне два от които с магнитуд над 6, а сеизмолозите предупредиха, че може да се очакват още. От Кумамото са евакуирани 44 000 души, съобщава БНР. Без ток са останали 200 000 жилища. Властите са решили да изпратят 20 000 военнослужещи в района на бедствието.

Японските специалисти отново съумяха да предугадят земетресението няколко десетки секунди преди самия трус. Сработи специалната система за ранно предупреждение и оповестяване, въведена в Япония след земетресението през 2011 г. Всички мобилни телефони на жителите й получиха съобщение, което издава силен звук, дори и устройството в момента да е включено на безшумен режим на работа.

Още новини четете ТУК

TNS.bg