Увеличаването на случаите на новородени с микроцефалия е следсвие от вируса Зика, смятат учени в Бразилия. Откритията са публикувани във вестник за медицина в Нова Англия. Те се основават на голяма извадка от компютърни томографски изследвания, направени на бебета, за чиито майки се смята, че са имали Зика инфекция по време на бременността, разказва Ройтерс.

Сканирани са черепите на 23 бразилски деца с микроцефалия, а откритията показват, че  вроденият дефект и разпространените тежки аномалии е възможно да са причинени от вируса Зика. Смята се, че са следствие от нахлуване на вирусните клетки във феталните нервните клетки. Това е нарушило развитието на мозъка при бебетата.

В проучването са включени учени от Пернамбуко, Бразилия, като д-р Ана ван дер Линден от института Medicina Integral. Тя е един от първите в света, аларамирали за увеличаване на случаите на микроцефалия в районите на Бразилия, където е имало разпространение на Зика инфекции. Микроцефалията се смята за рядко вроден дефект и се характеризира с необичайно малък размер на главата, което е сигнал за проблем с развитието на мозъка.

В Бразилия са изследвани хиляди случаи на микроцефалия и е потвърдено, че при повече от 940 бебета вродената аномалия има връзка със Зика инфекции на майките. Направени са и специални тестове на майките, с които да бъдат изключени други възможни причини за микроцефалията, сред тях са токсоплазмоза, цитомегаловирус , паровирус , HIV и рубеола. Всички майки са имали симптоми по време на бременността като повишена температура и обрив, които придружават Зика инфекцията.

Още новини ТУК

TNS.bg