Международен екип от лекари обвини популярния заместител на захарта аспартам, използван в много диетични безалкохолни, за напълняването на хора на диета. 

В комбинация с мазни храни аспартамът причинява по-голямо напълняване при мишките, съобщава БТА. Той повишава и кръвната захар - един от признаците за развиване на диабет. 

Експерименти с мишки показаха, че когато се разгражда в храносмилателната система, аспартамът нарушава важни процеси за неутрализирането на вредни токсини, произвеждани от живеещите там бактерии. Той пречи на действието на ключовия ензим чревна алкална фосфатаза и токсините се натрупват и дразнят лигавицата. Това причиняво възпаление, водещо до хронични болести като диабет. 

В комбинация с мазни храни аспартамът причинява по-голямо напълняване при мишките, съобщават от БТА. Той повишава и кръвната захар - един от признаците за развиване на диабет. 

Учените от института Уайзман и Общата болница в Бостън настояват да бъдат направени изследвания за действието на аспартама и с хора, като бъде проверено дали е възможно добавка с ензима чревна алкална фосфатаза да намалява този ефект.

TrafficNews.bg