Twitter премахна 70 000 акаунта, свързани с движението QAnon, за да предотврати използването на социалната мрежа за подбуждане към насилие, като организираното проникване в Капитолия миналата сряда, съобщи The New York Times.

Платформата започна „чистката“ в петък, блокирайки профила на американския президент Доналд Тръмп.

„Тези профили до голяма степен споделят опасно съдържание, свързано с движението QAnon, посветено главно на разпространението на конспиративни теории“, се казва в изявлението на Twitter.

Социалните мрежи бяха основната медия за комуникация на Тръмп с обществеността, 88 милиона души го следваха в Twitter в момента, когато акаунтът му беше блокиран, предаде Франс прес. Това движение подкрепя Тръмп.

За какви конспиративни теории говорим?

Според онлайн движението QAnon, международен педофилски елит отвлича и малтретира деца, за да получи подмладяващи лекарства от кръвта им. Този елит се опитва да поеме властта над света. Според мита те ръководят правителство, наречено Deep State, което засенчва американската и световната политика. От друга страна, "добрата" страна е Доналд Тръмп, който се бори с Deep State. И сега, според QAnon, педофилите искат да свалят Тръмп.