Турската артилерия е извършила обстрел по 63 цели в рамките на военна операция в подкрепа на силите на ръководената от САЩ международна коалиция за борба срещу "Ислямска държава" в Сирия, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, позовавайки се на военни източници.

Артилерийският обстрел през границата е започнал малко след 4.00 ч. тази нощ по предварително набелязани цели.Произведени са били 224 изстрела, преди обстрелът да бъде прекратен в 5.45 ч., уточниха източниците. Първите въздушни удари са започнали малко след 6.00 ч. сутринта. В тях участват турски изтребители Ф-16.

С подкрепата на летателни апарати на международната коалиция срещу ИД турските бойнисамолети извършват удари по цели на групировката край сирийския граничен град Джараблус, предаде Ройтерс. 

Междувременно турски танкове се приближиха до границата със Сирия и също извършват обстрел по цели в съседната страна. Бронирана техника обаче досега не е пресякла границата.

По-рано СиЕнЕн-Тюрк съобщи, че турски танкове са навлезли в Сирия, но после уточни, че са останали на турска територия, посочва Ройтерс. Телевизията излъчи кадри на маневри на няколко танка по границата.

Канцеларията на турския премиер информира, че турската армия и сили на международната коалиция, водена от САЩ, са започнали днес операция по прочистването на сирийския граничен град Джараблус от бойци на "Ислямска държава". 

Операцията бе предприета няколко часа преди посещението на американския вицепрезидентДжо Байдън в Анкара за разговори, които ще обхванат и сирийската криза.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg