Най-малко трима души са загинали в резултат на  зимната бурята, която засегна голяма част от Испания, придружена от обилни снеговалежи, силен вятър и дъждове. Това съобщи днес на пресконференция министърът на вътрешните работи на кралството Фернандо Гранде Марласка, цитиран от TACC.

"За съжаление трябва да съобщя за трима загинали", каза вътрешният министър. Двама души станаха жертви на природно бедствие в автономната област Андалусия и още един - в Мадрид.

По думите на министъра това е най-силната зимна буря за последните 50 години. Пет области в централната част на страната, в това число Мадрид, обявиха червен код за опасно време.

По данни на националната метеорологична служба за едно денонощие в Мадрид са паднали 33 литра сняг на квадратен метър, което не се е случвало от 1971 г.

Министърът каза, че това е "най-тежката буря през последните 50 години".

Общо в региона са регистрирани над 600 инцидента поради лошо време. Испанската метеорологична агенция обяви червен код в много региони от 7 януари заради валежи от сняг, студове и силен вятър. Мадрид беше засегнат силно, като височината на снежната покривка вече достига 60 см, като се очаква снеговалежите да продължат. Припомняме, че поради бедствието международното летище Мадрид-Барахас спря да работи от петък, железопътният трафик от и до Мадрид е спрян, автобусите не се движат в града. Стотици шофьори бяха принудени да прекарат нощта в автомобилите си по заснежени пътища в автономната област Мадрид.