За пръв път след изборите в САЩ и безпрецедентния щурм над Капитолия Доналд Тръмп призна новоизбрания президент Джо Байдън.Тръмп осъди поддръжниците си, които прибегнаха към насилие и щурмуваха Капитолия.

Той заяви, че след като Конгресът е утвърдил резултатите, новата администрация ще бъде въведена в длъжност на 20 януари, а той самият ще се фокусира върху това да осигури плавно, организирано и безпроблемно предаване на властта.  Тръмп също така разкритикува избухналото насилие, наричайки го "ужасна атака".

"Както всички американци съм възмутен от насилието, беззаконието и хаоса", заявява той в посланието, публикувано в Туитър.

Тръмп увери последователите си, че разбира тяхното разочарование, но също така им обеща, че "нашето невероятно пътуване едва започва".

Междувременно полицаят, пострадал при безредиците почина.

Така той стана петата жертва на сблъсъците. Според източници на Си Ен Ен полицаят е починал от травми, получени по време на безредиците. Други подробности засега не се съобщават.

Шефът на полицията на Капитолия Стивън Сънд обяви днес, че подава оставка в сила от 16 януари. Оставката му бе поискана от председателката на камарата на представителите Нанси Пелоси, след като федералните сили на реда, натоварени със защитата на Конгреса, не успяха да удържат привържениците на Тръмп. Сънд каза, че не е очаквал демонстрацията да премине в размирици.