Излизащият американски президент Доналд Тръмп одобри извънредно положение в столицата Вашингтон, съобщи Белият дом, след като американските служители по сигурността предупредиха за възможни вълнения преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън.

Тръмп издаде указ, с който одобрява удължаването на федералната подкрепа на Вашингтон до 24 януари, за да може да се обърне внимание на извънредни ситуации.

По този начин Федералната агенция за управление при извънредни ситуации може да „идентифицира, мобилизира и предостави оборудването и ресурсите, необходими за справяне с последиците от извънредна ситуация“, се казва в решението на Тръмп.

Решението идва, след като привържениците на Тръмп нахлуха в Конгреса на САЩ на 6 януари заради фалшивите му твърдения, че изборът му е фалшифициран. Петима души бяха убити при насилието този ден.

Федералното бюро за разследвания (ФБР) предупреди вчера за възможни въоръжени протести във всички 50 щата и столицата на САЩ по време на инаугурацията на Байдън, която ще се проведе на 20 януари.

Кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър написа писмо този уикенд, в което призовава за по-голяма сигурност при откриването поради "хаоса, нараняванията и смъртта" в Капитолия на 6 януари.

Баузър призова Министерството на вътрешната сигурност да удължи извънредното положение в града, за да позволи на федералните и местните агенции да се подготвят по-добре за встъпването в длъжност и поиска от ФБР ежедневни разузнавателни доклади за всички заплахи от 11 до 24 януари.

Очаква се Камарата на представителите да свика днес вицепрезидента Майк Пенс и членовете на кабинета на Тръмп, за да инициират процес на отзоваване съгласно 25-тата поправка, която ще позволи на президента да се оттегли, ако не е в състояние да изпълнява задълженията си.

Председателят на парламента Нанси Пелоси заяви вчера, че президентът представлява "пряка заплаха" за нацията и "трябва незабавно да бъде отстранен".

Междувременно, не само социалните мрежи Facebook, Twitter и YouTube, но и все повече компании и институции обявиха бойкот на президента Доналд Тръмп.